,

Checklist: zo wordt samenwonen een succes!

7 september 2019
Hoewel je oude vertrouwde voordeur er best mag wezen, denk je er al een tijdje over om ‘m in te ruilen voor een ander. Bij je vriend of vriendin heb je daar een stuk minder last van. Sterker nog: jullie band is zo goed dat je klaar bent om niet alleen dezelfde voordeur te delen, maar ook je vuile vaat, je energierekening en die vergeten stofwolk achter het gordijn. Ben je bijna zover? Dan is het tijd dat je een paar dingen checkt. Het allerbelangrijkste: stay in touch. Praat!

Eerste check: housekeeping!

Als je in straks in één huis woont, is het wel prettig als je dezelfde definitie van ‘schoon’ hebt. Vergis je niet: die kan nogal verschillen. Het klinkt misschien mega voor de hand liggend, maar praat er van tevoren eens over. Vraag welke taken de ander absoluut niet wil doen, en welke wel. Ben je eraan toe om zijn boxershorts op te vouwen? Kun je het aan om haar haren uit het doucheputje te vissen? Of spreek je iets anders af?

Relatiecheck: doe deze challenge

Als je voor het eerst gaat samenwonen, kan het gebeuren dat je je lief na een tijdje voor lief neemt. Ga daarom de uitdaging aan en doe de 12 Days of Christmas Challenge, een grote hit onder bloggers. Het officiële idee: bedenk begin december allebei zes dates waar je de ander een plezier mee doet. No worries: hou het zo klein als je wil. Een lange wandeling of een speurtocht in jullie nieuwe huis telt ook. Schrijf alle dates op een kaartje en stop die in een envelop. Hang de twaalf envelopjes aan een slinger boven jullie bed. Versier met een takje groen of iets fleurigs. Deze challenge hoeft natuurlijk niet per se in december. Veel leuker: doe ‘m bijvoorbeeld in de eerste twaalf dagen dat jullie samenwonen.

Check je monnie: praat ook zakelijk

Ja, en dan nog iets heel anders. Zaken. Want hoe gezellig die envelopjes boven je bed ook zijn, soms valt er een envelop op de mat die de sfeer in huis iets minder knus maken. Om te voorkomen dat je samen voor financiële verrassingen komt te staan, doe je er goed aan als je van tevoren wat afspraken maakt. Als je samenwoont, deel je meestal ook de vaste lasten. Denk aan de huur of hypotheek, de energie en gemeentelijke belastingen. Op wiens naam zet je het contract met de internetaanbieder en je energieleverancier? En (hoe) verhuis je ze mee als je die al had? Maak vooraf afspraken. Het is misschien cliché, maar een goed begin…

Gerelateerde verhalen

Hoe verhuis ik mijn stroom & gas?

3 eenvoudige stappen hoe je dit regelt
Vragend kijken

Wat staat er op jouw eerste jaarnota?

Moet ik bijbetalen of krijg ik geld terug

Samenwonen? Zo ga je handig om met geld

Hier een aantal tips