• Home
  • Klantenservice
  • Energieverbruik berekenen
  • Stroom

Gemiddeld stroomverbruik

De televisie aan, de wasmachine die draait en een oven die opwarmt: stroom verbruik je eigenlijk op ieder moment. Je gemiddelde stroomverbruik kun je schatten op basis van de grootte van je huishouden en enkele andere factoren. Ook vind je je stroomverbruik terug op een eventuele oude jaarnota van je woning. En ben je klant van ons? Dan ontvang je iedere maand een e-mail met je maandelijkse energierapportage. Hierin zie je je verbruik van die maand in vergelijking met de maand ervoor en in vergelijking met andere huishoudens. Superhandig, want zo zie je namelijk of je kunt besparen op je stroomverbruik, of dat je juist al lekker bezig bent.

Wat is het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden?

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een huishouden in Nederland is 2.910 kWh. Hoeveel je verbruikt in een jaar, hangt er vooral vanaf uit hoeveel personen je huishouden bestaat. Een huishouden met 2 personen verbruikt gemiddeld 3.000 kWh per jaar.Als je een berekening wilt maken en je geen oude jaarnota van je woning bij de hand hebt, helpen we je een handje met het schatten van je jaarlijkse stroomverbruik. Door het aantal personen in je huishouden in te vullen, maken we jouw aanbod zo persoonlijk mogelijk.De opbouw van het gemiddelde stroomverbruik per persoon ziet er als volgt uit:
Gemiddelde stroomafname per jaar (kWh)
5-persoons of meer4371 kWh
4-persoons4161 kWh
3-persoons3609 kWh
2-persoons3000 kWh
1-persoons1920 kWh
Gemiddeld2910 kWh
Bereken je persoonlijk aanbod

Welke factoren beïnvloeden mijn stroomverbruik?

Naast het aantal personen in je huishouden speelt het gebruik van energiezuinige apparaten een rol in je stroomverbruik. Vervang bijvoorbeeld al je lampen door ledlampen en je bespaart alweer een paar euro’s op je energierekening. Of vervang je oude wasmachine voor een nieuwer, zuiniger model. Kook je al op inductie, of op een keramische kookplaat? Ook dit beïnvloedt je energieverbruik.De laatste jaren is echter het stroomverbruik gestegen door het gebruik van elektrische apparaten, zoals elektrische auto’s, elektrische fietsen, laptops en smartphones. Gelukkig worden deze apparaten wel allemaal steeds zuiniger, zodat het gemiddelde energieverbruik niet enorm toeneemt. En last but not least: overweeg je aardgasvrij te gaan wonen? Of doe je dit al? Ook dat heeft gevolgen voor je elektriciteitsverbruik, omdat je stroom nodig hebt om je huis te verwarmen.
Welke factoren beïnvloeden mijn stroomverbruik?

Hoe krijg ik inzicht in mijn stroomverbruik?

De makkelijkste manier om inzicht te krijgen in je energieverbruik is de Oxxio app. Je kunt er altijd je energieverbruik per maand inzien via een handige grafiek. En je checkt snel of jij uitkomt op je jaarrekening met de jaarcheck, je kan hier ook meteen je termijnbedrag aanpassen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook heb je meer grip op je kosten, doordat je je nota’s in de app kunt bekijken. Je kan in de app ook makkelijk je gegevens wijzigen of een vraag stellen via Chatbuddy O.
Welke factoren beïnvloeden mijn stroomverbruik?

Wil je nog meer grip op je energierekening?

Met stroom en/of gas van Oxxio en een slimme meter kun je nu ook energieslurpers betrappen. Sommige apparaten gebruiken namelijk meer energie dan je denkt. Download hiervoor de Oxxio app en spot binnen no time kansen om te besparen.