• Home
  • Klantenservice
  • Energieverbruik berekenen
  • Gas

Gemiddeld gasverbruik

De verwarming aan, onder de douche springen en koken op gas: het zijn onder andere deze dagelijkse zaken die ons gemiddeld gasverbruik bepalen. Je wilt er tenslotte toch warmpjes bij zitten in de winter! Heb je geen idee welk gemiddeld gasverbruik bij jouw huishouden past? We geven je graag een kijkje in de factoren die jouw jaarlijkse verbruik beïnvloeden.

Wat is het gemiddeld gasverbruik per huishouden

Het gasverbruik van een gemiddeld huishouden in Nederland is 1.300 m3 per jaar. Dit verbruik is gedaald over de jaren heen, omdat we bewuster omgaan met energie en onze huizen steeds beter geïsoleerd zijn.Als je een berekening wilt maken en je geen oude jaarnota van je woning bij de hand hebt, helpen we je een handje met het schatten van je jaarlijkse gasverbruik. Door het aantal personen in je huishouden, het type huis en het bouwjaar in te vullen, maken we jouw aanbod zo persoonlijk mogelijk.De opbouw van het gemiddelde gasverbruik per persoon ziet er als volgt uit:
Gemiddelde gasafname per jaar (m3)
Vrijstaande woning2300 ㎥
Twee onder 1 kap1750 ㎥
Hoekwoning1480 ㎥
Tussenwoning1240 ㎥
Flat870 ㎥
Gemiddeld1300 ㎥
Bereken je persoonlijk aanbod

Wat beïnvloedt het gemiddelde gasverbruik?

Je gasverbruik is ten eerste afhankelijk van het type woning waarin je woont. Het meeste van het gasverbruik gaat namelijk op aan het verwarmen van je huis. Hoe groter je huis, hoe meer energie (en dus gas) het kost om het huis op temperatuur te krijgen. Heb je een vrijstaande woning? Dan is je gasverbruik hoger dan wanneer je in een tussenwoning of flat woont. De warmte blijft namelijk makkelijker in jouw huis wanneer je directe buren hebt. Ook het energielabel dat je woning heeft speelt een belangrijke rol. Heb je bijvoorbeeld dubbel glas en isolatie? Dan zal jouw gasverbruik lager zijn dan wanneer je een woning hebt met enkel glas en geen isolatie.
Wat verbruikt het meeste gas?

Wat verbruikt het meeste gas?

Ten tweede bepaalt je gezinsgrootte je gasverbruik. Gaat er 1 persoon per dag onder de douche, of zijn dit er 4? Dat maakt nogal een verschil.Tenslotte heeft het seizoen uiteraard een sterke invloed. In een koude winter heb je veel vaker de verwarming aan dan in een mooie zomer. Dit heeft wel effect op je verbruik per maand, maar niet meteen per jaar. Je gemiddelde termijnbedrag wordt bepaald onafhankelijk van het seizoen, zodat je niet in de winter ineens aanzienlijk meer betaalt dan in de zomer. Hebben we te maken met een kouder jaar dan normaal en heb je daarom vaker de kachel aan? Dan stijgt je jaarlijkse gasverbruik.

Wat kan je doen om je gasverbruik te verminderen?

Is jouw gasverbruik aan de hoge kant en wil je dit verminderen? Dan zijn er verschillende dingen die je kan doen om te besparen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om korter te douchen en je handen met koud water te wassen. Een andere oplossing is om radiatorfolie achter de radiators te plakken. Dit zorgt ervoor dat de warmte naar binnen wordt weerkaatst. Als je enkel glas hebt kun je kiezen voor speciale isolatiefolie. Dit wordt op het raam aangebracht en zorgt ervoor dat de warmte beter binnen blijft. Daarnaast kun je kiezen voor volledige afsluitende rolgordijnen of voorzetramen. Zorg er ook voor dat je met tochtband en tochtstrips de kozijnen, deuren en ramen afdicht, hierdoor komt er veel minder kou je huis binnen. Met deze oplossingen kun je je verwarming lager zetten. Ook kun je de verwarming eerder uitzetten, omdat de warmte langer in je huis blijft.
Wat kan je doen om je gasverbruik te verminderen?
Wil je nog meer grip op je energierekening?

Hoe krijg ik inzicht in mijn energieverbruik?

De makkelijkste manier om inzicht te krijgen in je energieverbruik is de Oxxio Pro. Je kunt er altijd je energieverbruik per maand inzien via een handige grafiek. Op je jaarafrekening zie je duidelijk of jouw energieverbruik hoger of lager is in vergelijking met andere huishoudens. En je checkt snel of je uitkomt op je jaarrekening met de jaarcheck. Je kan hier meteen je termijnbedrag aanpassen: zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook heb je meer grip op je kosten, doordat je je nota’s in de app kunt bekijken. Gemakkelijk je gegevens wijzigen of een vraag stellen via Chatbuddy O: het kan allemaal!

Wil je nog meer grip op je energierekening?

Heb je energie van Oxxio én een slimme meter? Neem dan Oxxio Pro voor €1,49 per maand. In de app kun je inzien wat de grootste energieslurpers in huis zijn, zodat je beter op je energieverbruik kunt letten en geld kan besparen. De app laat je zien of je meer of minder gebruikt dan gemiddeld en geeft je slimme tips en alerts. Probeer Oxxio Pro de eerste 14 dagen gratis uit! Meld je aan via de Oxxio Pro.