• Home
  • Klantenservice
  • Energieverbruik berekenen

Hoe kan ik mijn gemiddelde energieverbruik berekenen?

De televisie aan, de wasmachine die draait en een oven die opwarmt: energie verbruik je eigenlijk op ieder moment. Het gemiddelde verbruik van je energie kun je schatten op basis van de grootte en het bouwjaar van je huis, de samenstelling van je huishouden en het type van je woning (bijvoorbeeld een vrijstaande woning of een kleiner appartement). Ook vind je je energieverbruik terug op een eventuele oude jaarnota van je woning.Heb je geen idee wat je aan energie verbruikt, dan schat je dit supersnel in onze handige rekentool. Nog handiger is de slimme Oxxio App. Hierin zie je precies hoeveel je werkelijk verbruikt en of je nog op koers ligt met je termijnbedrag. En als je een slimme meter hebt, zie je zelfs je verbruik per maand, dag en uur terug!
Download de Oxxio App
Gemiddeld stroomverbruik per kWh
per jaar
Gemiddeld gasverbruik per m3
per jaar
1 persoonshuishouden1920 kWhVrijstaande woning2300 m3
2 persoonshuishouden3000 kWhTwee onder 1 kap1750 m3
3 persoonshuishouden3609 kWhHoekwoning1480 m3
4 persoonshuishouden4161 kWhTussenwoning1240 m3
5 persoonshuishouden en groter4371 kWhFlat/appartement870 m3
Gemiddeld3300 kWhGemiddeld1300 m3

Gemiddeld gasverbruik

Het meeste van het gasverbruik gaat op aan het verwarmen van je huis. Hoe groter het huis, hoe meer energie (en dus gas) het kost om het huis op temperatuur te krijgen, logisch. Bij goedgeïsoleerde huizen zien we dat het gemiddelde gasverbruik lager is. Uiteraard is het verbruik afhankelijk van de grootte van je huis, de instellingen van je thermostaat en de samenstelling van je huishouden. Het gemiddelde gasverbruik ligt in Nederland rond de 1.450 m³ per jaar.

Gemiddeld stroomverbruik

Het aantal elektrische apparaten in je huis speelt, net als de grootte van het huishouden, een grote rol in het stroomverbruik. In Nederland is het gemiddelde stroomverbruik ongeveer 3.300 kWh per jaar.

Teruglevering

Je kunt stroom terugleveren aan het net, bijvoorbeeld als je zonnepanelen hebt. Als je meer teruglevert dan je verbruikt, noemen we dat een 'overschot aan teruglevering. Hier krijg je een terugleververgoeding voor. Hierover wordt geen energiebelasting, opslag duurzame energie en btw vergoed. Het verrekenen van de teruglevering gebeurt op de jaarnota.Wil je meer weten over je verbruik? In de Oxxio App kun je altijd je huidige verbruik zien en direct je vraag stellen.