• Home
  • Klantenservice
  • Stijgende energieprijzen

Stijgende energieprijzen, wat betekent dit voor jou?

De situatie in Oekraïne zorgt momenteel voor een niet stabiele en hoge gasprijs. Dit is reden voor ons om tijdelijk geen nieuwe contracten aan te bieden. Wil je dringend een nieuw contract afsluiten? Dan is het nog wel mogelijk om ons variabel modelcontract af te sluiten. We hopen over enkele dagen ook weer een vast contract aan te kunnen bieden.We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt waarom de tarieven stijgen en wat dit voor jou betekent. Dit merken we ook bij onze Service Crew. Hierdoor lopen de telefonische wachttijden regelmatig op tot meer dan een uur. Met de informatie en opties op deze pagina hopen we je vragen al grotendeels te kunnen beantwoorden.

Wil je weten welk contract je hebt en wanneer je tarieven veranderen?

Bekijk eenvoudig welk energiecontract je bij ons hebt en check meteen de einddatum. Ook vind je hier wanneer je tarieven veranderen.Wist je dat je je tarieven ook in de Oxxio App kan vinden? Kies in het menu voor "Contractinfo" en kijk bij "Tarieven". Of ga naar Mijn Oxxio en kijk bij "Mijn producten".

Heb je een 1- of 3-jarig contract?

Met een vast contract blijven je leveringstarieven tot het einde van de vaste looptijd van je contract gelijk. Is het einde nog niet in zicht, dan krijg je voorlopig niet met stijgende energietarieven te maken. Je zit dan goed en hoeft niets te doen.

Eindigt de vaste looptijd van je contract binnen 60 dagen?

Geen zorgen, na afloop van de vaste looptijd van je huidige contract blijven we je gewoon energie leveren. We informeren je uiterlijk 10 dagen van tevoren per e-mail over je nieuwe tarieven. En zodra ze zijn ingegaan, heb je de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen of een nieuw contract af te sluiten.Goed om te weten: Door de situatie in Oekraïne en de onzekere en hoge gasprijs bieden wij tijdelijk geen contract met vaste looptijd aan. Binnen enkele dagen hopen we weer een contract met vaste looptijd aan te kunnen bieden. Hebben we dan een interessant verlengaanbod voor je, dan vind je dat op Oxxio.nl/verlengen.

Heb je een variabel of Modelcontract?

Met een contract voor onbepaalde tijd kunnen je tarieven jaarlijks op 1 januari en 1 juli wijzigen. Ongeveer een maand van tevoren zijn de nieuwe tarieven bekend en informeren we je hier per e-mail over. Goed om te weten: met een contract voor onbepaalde tijd heb je de vrijheid om op elk moment over te stappen op een ander contract. Omdat de energieprijzen momenteel buitengewoon hoog zijn, bieden we tijdelijk geen contracten met een vaste looptijd aan.

Waardoor stijgen de energietarieven?

Sinds oktober 2021 zijn de prijzen op de internationale energiemarkt flink opgelopen. Een belangrijke oorzaak voor de stijgende energieprijzen is een tekort aan gas. Door een koud voorjaar waren de gasvoorraden een stuk leger dan we gewend zijn. Ook kwam minder gas uit de grond in Nederland (Groningen) en was de gastoevoer uit Rusland beperkt. Bovendien trekt de wereldeconomie na corona sneller aan. Hierdoor zorgt de vraag naar gas door bijvoorbeeld in Azië, voor minder aanbod en een hogere prijs in Europa.Sinds 24 februari 2022 zorgt de situatie tussen Oekraïne en Rusland voor niet stabiele en hoge gasprijzen. Rusland behoort tot de grootste (olie- en) gasleveranciers ter wereld. De gasmarkt is een vrije markt die wordt beïnvloed door internationale spanningen. Alle energieleveranciers en klanten hebben met deze situatie te maken.

Overheidsmaatregelen

Om de stijging van de energierekening voor alle Nederlanders te beperken, neemt de overheid verschillende maatregelen:
  • De “vermindering energiebelasting”, die je normaal al jaarlijks ontvangt op je stroomrekening, is verhoogd (je ontvangt in 2022 dus nog meer korting).
  • De “energiebelasting op stroom” is verlaagd (je betaalt in 2022 minder belasting op je stroomverbruik).
Door de belasting op stroom (dus niet op gas!) te verminderen compenseert de overheid deels de stijgende energierekening. Dit zie je terug op je stroomnota in de vorm van een lager tarief voor de “energiebelasting stroom”. Daarnaast wordt de “vermindering energiebelasting” verhoogd. Er wordt dus een groter bedrag afgetrokken van je stroomrekening dan in 2021. Beide vind je op je jaarnota van 2022 onder het kopje “2) Overheidsheffingen op stroom en gas”.Goed om te weten: de vermindering van de energiebelasting is alleen van toepassing op locaties met een verblijfsfunctie. Dit is een adres waar mensen kunnen verblijven, zoals in woningen, kantoorpanden, hotels of fabrieken. Een adres zonder verblijfsfunctie is bijvoorbeeld een garagebox, een ketelhuis of volkstuin. Wanneer jouw locatie geen verblijfsfunctie heeft, dan is de vermindering van de energiebelasting niet van toepassing. Bekijk in dit overzicht of je locatie een verblijfsfunctie heeft of niet.Neem je stroom af bij een andere energieleverancier? Dan word je via die leverancier gecompenseerd. Deze compensatie door de overheid is eenmalig in 2022. Wat er gebeurt met de energiebelasting in 2023 is nog niet bekend. Lees hierover meer op de site van de Rijksoverheid.

Bij Oxxio zit je goed

Zoals je van ons mag verwachten, volgen we de ontwikkelingen op de energiemarkt op de voet en spelen we er continu op in. Hierdoor kunnen we jou als Oxxio-klant altijd een goed product bieden. Je energiecontract is bij ons in goede handen. En natuurlijk blijven we je energie leveren zolang jij dat wil.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze klantenservice helpt je graag verder.