• Home
 • Klantenservice
 • Stijgende energieprijzen

Stijgende energietarieven: wat betekent dit voor jou?

Sinds oktober 2021 zijn de prijzen op de internationale energiemarkt flink opgelopen. Koud weer, beperkte gasvoorraden en een toenemende vraag naar gas na de coronacrisis zorgden voor stijgende energieprijzen in het najaar. De Russische aanval op Oekraïne zorgt sinds 24 februari 2022 voor grote prijsschommelingen en een nog verdere stijging van de energieprijzen. Daarom heeft de overheid een aantal maatregelen ingesteld om de stijgende energierekening te compenseren.

Jouw energiecontract

Wat de stijgende energietarieven voor jou betekenen, hangt af van je energiecontract. Bekijk eenvoudig welk energiecontract je bij ons hebt, wat je tarieven zijn en wat de einddatum van je contract is. Natuurlijk kun je dit ook allemaal in de Oxxio app en Mijn Oxxio vinden.
 1. Je hebt een contract met een vaste looptijd van 1 of 3 jaar dat voorlopig niet afloopt

  Met dit contract blijven je leveringstarieven gelijk totdat de vaste looptijd eindigt. Je krijgt voorlopig dus niet met stijgende energietarieven te maken.
 2. Je hebt een contract met een vaste looptijd dat binnenkort afloopt

  Na afloop van de vaste looptijd wordt je contract vanzelf omgezet in een contract met onbepaalde looptijd met variabele tarieven. Uiteraard informeren we je vooraf over je nieuwe variabele tarieven. Vanaf dan heb je de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen of een nieuw contract af te sluiten.
 3. Je hebt een contract met onbepaalde looptijd met variabele tarieven

  Je hebt een contract waarbij je tarieven kunnen wijzigen. Krijg je nieuwe tarieven, dan informeren we je daar uiteraard vooraf over. Met dit contract heb je de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen of een nieuw contract af te sluiten.
 4. Je hebt een modelcontract met variabele tarieven

  Je hebt een contract waarbij je tarieven kunnen wijzigen. Meestal gebeurt dat op 1 januari en 1 juli. Krijg je nieuwe tarieven, dan informeren we je daar uiteraard vooraf over. Met dit contract heb je de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen of een nieuw contract af te sluiten.

Overheidsmaatregelen

De overheid heeft een aantal maatregelen ingesteld om de stijgende energierekening te compenseren.
 1. Tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 9%

  De overheid verlaagt de btw op energie tijdelijk van 21% naar 9%. Het verlaagde tarief geldt van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022. Hoeveel de verlaging precies oplevert, verschilt per huishouden aangezien btw geheven wordt over je tarieven en verbruik. We verrekenen de tijdelijke btw-verlaging op je jaarnota.

 2. Belastingverlaging op stroom

  De overheid verlaagt de ‘energiebelasting stroom’ die je per kWh stroom betaalt. En verhoogt de ‘vermindering energiebelasting’ die je per jaar ontvangt. Dit geldt van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

  Goed om te weten: de ‘vermindering energiebelasting’ is alleen van toepassing op locaties met een verblijfsfunctie. Dit is een adres waar mensen kunnen verblijven, zoals een woning, kantoorpand, hotel of fabriek. Een adres zonder verblijfsfunctie is bijvoorbeeld een garagebox, een ketelhuis of volkstuin. Wanneer jouw locatie geen verblijfsfunctie heeft, dan is de ‘vermindering energiebelasting’ niet van toepassing.

  Neem je stroom af bij een andere energieleverancier? Dan word je via die leverancier gecompenseerd.

 3. Extra € 800 energietoeslag voor lage inkomens

  Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen eenmalig ongeveer € 800 extra om de hogere energierekening te betalen. Dit geld wordt via de gemeente uitgekeerd.

  Via de VoorzieningenWijzer op Datgeldtvoormij.nl check je of je in aanmerking komt voor de extra energietoeslag. Ook vind je er meer informatie over hoe je de extra energietoeslag kunt aanvragen. Heb je een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering? Dan wordt de toeslag automatisch uitgekeerd door de gemeente. Je hoeft dan dus niets te doen.

 4. Extra geld voor isolatiemaatregelen bij lagere inkomens

  De overheid reserveert extra geld voor huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen. Gemeenten mogen dit geld inzetten om kwetsbare huishoudens te helpen met energie besparen. Bijvoorbeeld via een energiebespaaradvies. Lees meer op de website van de Rijksoverheid of informeer bij je gemeente.

Nieuw termijnbedrag

Op het moment dat je je jaarnota krijgt berekenen we een nieuw termijnbedrag voor je. We houden daarbij rekening met je energieverbruik, je (gewijzigde) tarieven, de btw-verlaging op energie en de belastingverlaging op stroom. In sommige gevallen berekenen we eerder een nieuw termijnbedrag voor je. Uiteraard ontvang je daar dan bericht over. Tussendoor zelf checken of je het juiste termijnbedrag betaalt? Doe de Jaarcheck op je mobiel in de Oxxio App. De Jaarcheck voorspelt hoe je uitkomt op je jaarnota. Blijkt dat je bij moet sturen om goed uit te komen, dan geeft de Jaarcheck je advies over de hoogte van je termijnbedrag. Dat kun je dan meteen aanpassen als je wilt.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze klantenservice helpt je graag verder.