• Home
  • Klantenservice
  • Stijgende energieprijzen

Stijgende energieprijzen, wat betekent dit voor jou?

De energiemarkt is volop in beweging en in het nieuws. Op dit moment stijgen de prijzen van energie, vooral van gas. Of je hier iets van merkt hangt af van je huidige energiecontract. We begrijpen dat je graag wilt weten wat dit voor jou betekent en wat je het beste kunt doen.

Het is momenteel erg druk bij onze Service Crew, waardoor de wachttijd langer is dan je van ons gewend bent. Met de informatie en opties op deze pagina hopen we je vragen al grotendeels te kunnen beantwoorden.

Wil je weten welk contract je hebt en wanneer je tarieven veranderen?

Bekijk eenvoudig welk energiecontract je bij ons hebt en check meteen de einddatum. Ook vind je hier wanneer je tarieven veranderen.

Wist je dat je je tarieven ook in de Oxxio App kan vinden? Kies in het menu voor "Contractinfo" en kijk bij "Tarieven". Of ga naar Mijn Oxxio en kijk bij "Mijn producten".

Heb je een 1- of 3-jarig contract?

Met een vast contract blijven je leveringstarieven tot het einde van de vaste looptijd van je contract gelijk. Is het einde nog niet in zicht, dan krijg je voorlopig niet met stijgende energietarieven te maken. Je zit dan goed en hoeft niets te doen.

Eindigt de vaste looptijd van je contract binnen 60 dagen?

Dan kun je voor een nieuw vast contract kiezen. Hebben we een interessant verlengaanbod voor je, dan vind je dat op Oxxio.nl/verlengen. Liever niet? Geen zorgen, na afloop van de vaste looptijd van je huidige contract blijven we je gewoon energie leveren. We informeren je uiterlijk 10 dagen van tevoren per e-mail over je nieuwe tarieven. En zodra ze zijn ingegaan heb je de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen of een nieuw contract af te sluiten.

Heb je een variabel of Modelcontract?

Met een contract voor onbepaalde tijd kunnen je tarieven jaarlijks op 1 januari en 1 juli wijzigen. Het ziet er naar uit dat de tarieven per 1 januari 2022 stijgen. Ongeveer een maand van tevoren zijn de nieuwe tarieven bekend en informeren we je hier per e-mail over. Goed om te weten: met een contract voor onbepaalde tijd heb je de vrijheid om op elk moment over te stappen op een ander contract.

Waardoor stijgen de energietarieven?

De afgelopen periode zijn de prijzen op de internationale energiemarkt flink opgelopen, voornamelijk de gasprijzen. Dit heeft verschillende oorzaken. Door een koud voorjaar waren de gasvoorraden vrij leeg. En ze zijn door de hogere prijzen deze zomer veel minder gevuld dan normaal. Daarnaast is er meer vraag naar gas in Azië en is er een beperkte levering vanuit Rusland.

Helaas weten we niet hoe de energieprijzen zich verder zullen ontwikkelen. Als de komende winter zacht wordt, kan de gasprijs ook weer dalen. Maar zekerheid hebben we niet. Alle energieleveranciers en klanten hebben met deze situatie te maken.

Overheidsmaatregelen

Om de stijging van de energierekening door de hogere tarieven voor stroom en gas in Nederland te verminderen, neemt de overheid een aantal maatregelen. Zoals het er nu naar uitziet gaat het om een verlaging van de energiebelasting die je per kWh stroom betaalt én een verhoging van de vermindering energiebelasting die je per stroomaansluiting per jaar ontvangt. Met dit voorstel betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik (2.384 kWh stroom en 1.170 m3 gas) ongeveer € 200 per jaar minder aan energiebelasting en ontvangt daarnaast € 230 per jaar meer aan vermindering energiebelasting.

Bron: Rijksoverheid

Bij Oxxio zit je goed

Zoals je van ons mag verwachten, volgen we de ontwikkelingen op de energiemarkt op de voet en spelen we er continu op in. Hierdoor kunnen we jou als Oxxio-klant altijd een goed product bieden. Je energiecontract is bij ons in goede handen. En natuurlijk blijven we je energie leveren zolang jij dat wil.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen of ben je onvoldoende geholpen? Stel dan zelf je vraag.