• Home
  • Klantenservice
  • Stijgende energieprijzen

Overheidsmaatregelen en stijgende energietarieven

Laatste update: 29 november 2022Op deze pagina vind je alle informatie over de overheidsmaatregelen en stijgende energietarieven op een rij. We updaten deze pagina regelmatig. Zo ben je op de hoogte van het laatste nieuws.

Overheidsmaatregelen

De energiebedrijven en de overheid hebben de afgelopen tijd gewerkt aan maatregelen voor de betaalbaarheid van de energierekening. Hieronder lees je meer over wat er tot nu toe bekend is.

Het prijsplafond

Korting in november en december 2022
Om je in 2022 te helpen met het verlagen van je energierekening, ontvang je zowel in november als in december € 190 korting van de overheid. We betalen deze € 190 korting in de tweede helft van november en december aan je uit, als je op de eerste dag van die maand stroom van ons hebt. We verrekenen de korting dus niet met je termijnbedrag, maar storten het op je rekening.
Prijsplafond van 1 januari t/m 31 december 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie dat een jaar duurt. Je betaalt dan een basistarief van maximaal € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m³ gas tot een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas. En voor alles wat je meer verbruikt betaal je de tarieven die bij je energiecontract horen.

Heb je een vast contract met een lager tarief dan het prijsplafond? Dan blijven je tarieven voor zowel het basisverbruik als daarboven wat ze zijn totdat je contract afloopt.

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Dat zijn huishoudens met stroom en gas, maar bijvoorbeeld ook voor zzp’ers en kleine winkels zoals de slager op de hoek.

Goed om te weten: we werken er hard aan om het prijsplafond in onze systemen te verwerken. Zodra we hiermee klaar zijn laten we je weten wat dit voor jouw situatie betekent en informeren we je over de juiste hoogte van je termijnbedrag.

Je jaarverbruik en de tarieven die bij je contract horen weten?

Kijk voor je jaarverbruik op je jaarnota bij ‘Alles over je verbruik’. Je vindt je jaarnota in de Oxxio App en Mijn Oxxio. Je tarieven vind je ook in de Oxxio App en Mijn Oxxio. Of vraag ze direct op via chat.

Kun je je termijnbedrag al verlagen?

Het is beter om hier nog even mee te wachten. Zodra het prijsplafond is verwerkt in onze systemen kunnen we je beter advies geven over de juiste hoogte van je termijnbedrag.

Weten welk termijnbedrag je nu betaalt? Kijk in de Oxxio App of Mijn Oxxio.

Andere maatregelen 2023

Energietoeslag
De overheid wil net als dit jaar ook voor volgend jaar een energietoeslag van € 1300 voor inkomens rond het sociaal minimum. Gemeenten kunnen een deel van de energietoeslag die voor 2023 beschikbaar is (maximaal €500) al in 2022 uitbetalen.
Energieafsluitingen
Wil je je energierekening wel betalen, maar kun je dat niet? Dan word je deze winter niet afgesloten van stroom en gas. In plaats daarvan kijken we met je naar de oplossingen die er zijn zoals een soepele betalingsregeling of andere hulp bij betalen.
Noodfonds
Er komt een gezamenlijk noodfonds van de overheid en energieleveranciers. Dit moet voorkomen dat kwetsbare huishoudens met een betalingsachterstand te grote schulden opbouwen. Zodra we weten hoe je in aanmerking komt voor steun vanuit het noodfonds, dan lees je dat hier.
Btw en energiebelasting
Vanaf 1 januari betaal je weer 21% btw en ook de energiebelasting gaat dan omhoog. De btw-verlaging en lagere energiebelasting waren tijdelijke maatregelen die op 1 januari 2023 worden vervangen door het prijsplafond.

Overheidsmaatregelen die nu al gelden

De overheid heeft voor 2022 een aantal maatregelen ingesteld om de stijgende energierekening te compenseren.
Tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 9%
Van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 geldt er een btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Hoeveel deze verlaging precies oplevert, verschilt per huishouden aangezien btw geheven wordt over je tarieven en verbruik. We verrekenen de tijdelijke btw-verlaging op je jaarnota.
Belastingverlaging op stroom
Van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 betaal je per kWh stroom minder ‘energiebelasting’ dan in 2021. En ontvang je meer ‘vermindering energiebelasting’ dan in 2021.

Goed om te weten: de ‘vermindering energiebelasting’ geldt alleen voor locaties met een verblijfsfunctie zoals een woning, kantoorpand, hotel of fabriek. Een adres zonder verblijfsfunctie is bijvoorbeeld een garagebox, een ketelhuis of volkstuin. Heeft jouw locatie geen verblijfsfunctie? Dan is de ‘vermindering energiebelasting’ niet van toepassing.

Neem je stroom af bij een andere energieleverancier? Dan word je via die leverancier gecompenseerd.

Extra € 1300 energietoeslag voor lage inkomens

In 2022 krijgen huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum eenmalig ongeveer € 1300 extra om de hogere energierekening te betalen. Dit geld wordt via de gemeente uitgekeerd.

Via de VoorzieningenWijzer op Datgeldtvoormij.nl check je of je in aanmerking komt voor de extra energietoeslag. Ook vind je er meer informatie over hoe je de extra energietoeslag kunt aanvragen. Heb je een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering? Dan wordt de toeslag automatisch uitgekeerd door de gemeente. Je hoeft dan dus niets te doen.

Extra geld voor isolatiemaatregelen bij lagere inkomens

In 2022 reserveert de overheid extra geld voor huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen. Gemeenten mogen dit geld inzetten om kwetsbare huishoudens te helpen met energie besparen. Bijvoorbeeld via een energiebespaaradvies. Lees meer op de website van de Rijksoverheid of informeer bij je gemeente.

Stijgende energietarieven

Wat de stijgende energietarieven voor jou betekenen, hangt af van je energiecontract. Bekijk eenvoudig welk energiecontract je bij ons hebt, wat je tarieven zijn en wat de einddatum van je contract is. Natuurlijk kun je dit ook allemaal in de Oxxio App en Mijn Oxxio vinden.Let op: zijn jouw tarieven in 2023 hoger dan de tarieven van het prijsplafond? Dan betaal je voor het basisverbruik de tarieven van het prijsplafond. En voor alles wat je meer verbruikt de tarieven die bij je contract horen.
Je hebt een contract met een vaste looptijd van 1 of 3 jaar dat voorlopig niet afloopt
Met dit contract blijven je leveringstarieven gelijk totdat de vaste looptijd eindigt. Je krijgt voorlopig dus niet met stijgende energietarieven te maken.
Je hebt een contract met een vaste looptijd dat binnenkort afloopt
Na afloop van de vaste looptijd wordt je contract vanzelf omgezet in een contract met onbepaalde looptijd met variabele tarieven. Uiteraard informeren we je vooraf over je nieuwe variabele tarieven. Vanaf dan heb je de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen.
Je hebt een contract met onbepaalde looptijd met variabele tarieven
Je hebt een contract waarbij je tarieven kunnen wijzigen. Krijg je nieuwe tarieven, dan informeren we je daar uiteraard vooraf over. Met dit contract heb je de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen.
Je hebt een modelcontract met variabele tarieven
Je hebt een contract waarbij je tarieven kunnen wijzigen. Meestal gebeurt dat op 1 januari en 1 juli. Krijg je nieuwe tarieven, dan informeren we je daar uiteraard vooraf over. Met dit contract heb je de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen.

Hulp bij betalen

Heb je moeite om je energierekening te betalen, dan helpen we je graag. Je kunt met ons een betalingsregeling afspreken. Kijk voor meer informatie op Oxxio.nl/klantenservice/betalingsregelingLiever anoniem en gratis advies? Voor klanten met geldzorgen werken we samen met Geldfit, een centraal loket om jou te helpen dit weer op orde te krijgen.