• Home
  • Klantenservice
  • Stijgende energieprijzen

Overheidsmaatregelen en update energiemarkt

Laatste update: 31 januari 2023Op deze pagina vind je alle informatie over de overheidsmaatregelen en ontwikkelingen in de energiemarkt op een rij. We updaten deze pagina regelmatig. Zo ben je op de hoogte van het laatste nieuws.

Overheidsmaatregelen

Er zijn verschillende overheidsmaatregelen voor 2023 aangekondigd door de overheid. Hieronder lees je daar meer over.

Alles over het prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie dat één jaar duurt. Maar wat is een prijsplafond nou eigenlijk? Hoe werkt het? En wanneer kom je ervoor in aanmerking? Het antwoord op deze én andere vragen over het prijsplafond lees je hier.
Lees meer
Korting in november en december 2022
Om je in 2022 te helpen met het verlagen van je energierekening, heb je in november en december € 190 korting van de overheid via ons ontvangen. We hebben dit uitbetaald in de tweede helft van november en december, als je op de eerste dag van die maand stroom van ons had. We hebben de korting dus niet met je termijnbedrag verrekent, maar op je rekening gestort.

Je jaarverbruik en de tarieven die bij je contract horen weten?

Kijk voor je jaarverbruik op je jaarnota bij ‘Alles over je verbruik’ of vraag het op in de chat. Je vindt je jaarnota in de Oxxio App en Mijn Oxxio. Je tarieven vind je ook in de Oxxio App en Mijn Oxxio. Of vraag ze direct op via chat.

Kun je je termijnbedrag al verlagen?

Eind 2022 of begin 2023 ontvang je bericht over je termijnbedrag. Doe regelmatig de Jaarcheck in de Oxxio App of Mijn Oxxio. Je krijgt dan een up-to-date advies over je termijnbedrag dat gebaseerd is op je werkelijke energieverbruik en actuele tarieven. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Op je jaarnota berekenen wij je termijnbedrag weer voor je.

Andere maatregelen 2023

Energietoeslag
De overheid wil net als vorig jaar ook voor dit jaar een energietoeslag uitkeren van € 1300 voor inkomens rond het sociaal minimum.

Via de VoorzieningenWijzer op Datgeldtvoormij.nl check je of je in aanmerking komt voor de extra energietoeslag. Ook vind je er meer informatie over hoe je de extra energietoeslag kunt aanvragen. Heb je een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering? Dan wordt de toeslag automatisch uitgekeerd door de gemeente. Je hoeft dan dus niets te doen.

Energieafsluitingen
Wil je je energierekening wel betalen, maar kun je dat niet? Dan word je deze winter niet afgesloten van stroom en gas. In plaats daarvan kijken we met je naar de oplossingen die er zijn zoals een soepele betalingsregeling of andere hulp bij betalen.
Noodfonds
Om te voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen, is er het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit is een initiatief van de overheid en energieleveranciers. Kom je hiervoor in aanmerking, dan betaalt het Noodfonds een deel van je maandelijkse energierekening. Op geldfit.nl/energie ontdek je in 5 minuten of je een aanvraag kan doen voor het Noodfonds.
Btw en energiebelasting
Vanaf 1 januari betaal je weer 21% btw en ook de energiebelasting gaat dan omhoog. De btw-verlaging en lagere energiebelasting waren tijdelijke maatregelen die op 1 januari 2023 worden vervangen door het prijsplafond.

Overheidsmaatregelen 2022

De overheid had voor 2022 een aantal maatregelen ingesteld om de stijgende energierekening te compenseren.
Tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 9%
Van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 gold er een btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Hoeveel deze verlaging precies heeft opgeleverd, verschilt per huishouden aangezien btw geheven wordt over je tarieven en verbruik. We verrekenen de tijdelijke btw-verlaging op je jaarnota.
Belastingverlaging op stroom
Van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 betaalde je per kWh stroom minder ‘energiebelasting’ dan in 2021. En ontving je meer ‘vermindering energiebelasting’ dan in 2021.

Goed om te weten: de ‘vermindering energiebelasting’ geldt alleen voor locaties met een verblijfsfunctie zoals een woning, kantoorpand, hotel of fabriek. Een adres zonder verblijfsfunctie is bijvoorbeeld een garagebox, een ketelhuis of volkstuin. Heeft jouw locatie geen verblijfsfunctie? Dan is de ‘vermindering energiebelasting’ niet van toepassing.

Neem je stroom af bij een andere energieleverancier? Dan ben je via die leverancier gecompenseerd.

Extra € 1300 energietoeslag voor lage inkomens

In 2022 kregen huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum eenmalig ongeveer € 1300 extra om de hogere energierekening te betalen. Dit geld is via de gemeente uitgekeerd.

Extra geld voor isolatiemaatregelen bij lagere inkomens

In 2022 reserveerde de overheid extra geld voor huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen. Gemeenten konden dit geld inzetten om kwetsbare huishoudens te helpen met energie besparen. Bijvoorbeeld via een energiebespaaradvies. Lees meer op de website van de Rijksoverheid of informeer bij je gemeente.

Stijgende energietarieven

Wat de stijgende energietarieven voor jou betekenen, hangt af van je energiecontract. Bekijk eenvoudig welk energiecontract je bij ons hebt, wat je tarieven zijn en wat de einddatum van je contract is. Natuurlijk kun je dit ook allemaal in de Oxxio App en Mijn Oxxio vinden.Let op: zijn jouw tarieven in 2023 hoger dan de tarieven van het prijsplafond? Dan betaal je voor het basisverbruik de tarieven van het prijsplafond. En voor alles wat je meer verbruikt de tarieven die bij je contract horen.
Je hebt een contract met een vaste looptijd van 1 of 3 jaar dat voorlopig niet afloopt
Met dit contract blijven je leveringstarieven gelijk totdat de vaste looptijd eindigt. Je krijgt voorlopig dus niet met stijgende energietarieven te maken.
Je hebt een contract met een vaste looptijd dat binnenkort afloopt
Na afloop van de vaste looptijd wordt je contract vanzelf omgezet in een contract met onbepaalde looptijd met variabele tarieven. Uiteraard informeren we je vooraf over je nieuwe variabele tarieven. Vanaf dan heb je de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen.
Je hebt een contract met onbepaalde looptijd met variabele tarieven
Je hebt een contract waarbij je tarieven kunnen wijzigen. Krijg je nieuwe tarieven, dan informeren we je daar uiteraard vooraf over. Met dit contract heb je de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen.
Je hebt een modelcontract met variabele tarieven
Je hebt een contract waarbij je tarieven kunnen wijzigen. Meestal gebeurt dat op 1 januari en 1 juli. Krijg je nieuwe tarieven, dan informeren we je daar uiteraard vooraf over. Met dit contract heb je de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen.

Hulp bij betalen

Heb je moeite om je energierekening te betalen, dan helpen we je graag. Je kunt met ons een betalingsregeling afspreken. Kijk voor meer informatie op Oxxio.nl/klantenservice/betalingsregelingLiever anoniem en gratis advies? Voor klanten met geldzorgen werken we samen met Geldfit, een centraal loket om jou te helpen dit weer op orde te krijgen.