Noodfonds: hulp bij het betalen van je energierekening

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Noodfonds: hulp bij het betalen van je energierekening
7 februari 2023

Noodfonds: hulp bij het betalen van je energierekening

Steeds meer mensen hebben moeite om hun rekeningen te betalen. Daarom is er het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit Noodfonds betaalt een deel van de energierekening voor huishoudens die daarvoor in aanmerking komen. In dit artikel lees je hoe het Noodfonds werkt en wat je kan doen.

Wat is het Noodfonds?

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Het Noodfonds is er om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als te veel van het inkomen nodig is voor energie, dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening.

Het Noodfonds Energie is een toevoeging aan de energieroute van Geldfit. De energieroute is een gids die mensen helpt met tips om te besparen en geeft een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen. Ook kunnen mensen er checken of zij alle regelingen en voorzieningen gebruiken die er zijn.

Wie kan het aanvragen?

De volgende huishoudens komen in aanmerking voor steun van het Noodfonds:

  • Het Noodfonds is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadsverwarming bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Zo werkt het

Als je ervoor in aanmerking komt, betaalt het Noodfonds een deel van je energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

  • Stap 1: Doe de Noodfonds-check op [geldfit.nl/energie]. Met deze korte check zie je of het slim is om een aanvraag te doen. Op deze site vind je ook tips om te besparen en een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen.
  • Stap 2: Na de Noodfonds-check krijg je uitleg over hoe je jouw aanvraag doet. Deze aanvraag duurt een half uur. Het Noodfonds berekent of je in aanmerking komt voor steun.
  • Stap 3: De uitslag van je aanvraag zie je direct in je scherm. Oxxio controleert je aanvraag. Als alles klopt, dan wordt jouw energierekening lager.

Ga naar [geldfit.nl/energie] en ontdek of je in aanmerking komt voor het Tijdelijk Noodfonds Energie.