cal_formPage 1PathPathlogoFill 19

Energiekosten, waar betaal je precies voor?

Je energiekosten bestaan uit 4 onderdelen; leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. Al onze tarieven gelden bij een jaarlijks verbruik tot 10.000 kWh en 5.000 m3.

1. Leveringskosten

De leveringskosten bestaan uit een variabel en een vast deel. Het variabele deel betreft de hoeveelheid energie die je verbruikt. Je betaalt namelijk voor elke kilowattuur (kWh) stroom en kubieke meter (m3) gas die je verbruikt. Bij gas zit in dat variabele deel ook de regiotoeslag gas. De hoogte van die toeslag is afhankelijk van waar je woont. Voor het variabele deel van je leveringskosten geldt: hoe minder je verbruikt, hoe minder je betaalt.

Daarnaast betaal je vaste leveringskosten. Dat is een vast bedrag per jaar, voor de vaste kosten die we maken per energieaansluiting. Deze zijn dus niet afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt.

2. Netbeheerkosten

Stroom en gas komt bij je thuis via een netwerk van leidingen. Je netbeheerder verzorgt dat transport van stroom en gas en onderhoudt het netwerk. Aan Oxxio betaal je een vast bedrag voor dit onderhoud. Oxxio draagt dit bedrag vervolgens af aan je netbeheerder. Wel zo makkelijk. Ook de huur van je meter valt onder dit vaste bedrag. De hoogte van het bedrag hangt af van de capaciteit van je stroom- of gasaansluiting en het type meter dat je hebt. Oxxio heeft geen invloed op de netbeheerkosten.

Je kunt je netbeheerder niet zelf kiezen. Elke regio heeft zijn eigen vaste netbeheerder. De netbeheerder kan zijn tarieven wijzigen, wij berekenen deze wijziging aan je door.

3. Overheidsheffingen

Er zijn 2 heffingen van de overheid:

  • Energiebelasting, deze heffing op stroom en gas is ingevoerd om jou als consument te stimuleren zuinig en bewust met energie om te gaan.
  • Opslag duurzame energie, deze opslag op stroom en gas wordt gebruikt om de kosten te dekken om opwekken van duurzame energie te stimuleren. Deze heffing wordt elk jaar door de overheid verhoogd.

Je betaalt deze heffingen aan Oxxio, wij dragen het vervolgens af aan de overheid. De hoogte van de heffing is afhankelijk van jouw verbruik, ze zijn namelijk per kWh stroom en m3 gas.

Er is een minimale hoeveelheid stroom en gas die elk huishouden nodig heeft. Over dat deel hoef je geen belasting te betalen. Daarom wordt de energiebelasting verminderd met € 373,33 (prijspeil 2017) per stroomaansluiting per jaar. Deze korting verrekenen we op je jaarnota.

Let op: de overheidsheffingen zijn per 1 januari 2017 als volgt gewijzigd ten opzichte van 2016:

  • De energiebelasting en opslag duurzame energie zijn verhoogd met € 0,0029 per kWh (stroom) en met € 0,00649 per m3 (gas).

De heffingskorting is verlaagd met € 2,75 per stroomaansluiting per jaar (van € 376,08 over 2016, naar € 373,33 over 2017).

4. Btw

Over alle drie bovengenoemde onderdelen betaal je 21% btw. Dit zit in je all-in tarief verwerkt.

Service- en administratiekosten

Per 1-2-2016 betaal je € 6 per jaar aan service- en administratiekosten. De standaard betaalwijze bij Oxxio is automatische incasso. Voor elke maand waarvoor we een acceptgiro sturen, brengen we € 2 extra aan service- en administratiekosten in rekening.

Kijk op Mijn Oxxio voor jouw actuele tarieven

Enkeltarief of normaal- en daltarief voor stroom

Je betaalt het enkeltarief als je meter 1 (actief) telwerk heeft. Of je nu overdag, 's avonds of in het weekend verbruikt, het wordt tegen dezelfde prijs, het enkeltarief, afgerekend. Dat heet een enkel profiel.

Als je meter 2 (actieve) telwerken heeft, kun je er voor kiezen om voor je verbruik in daluren een daltarief te betalen. De daluren zijn 's avonds, in het weekeinde en op feestdagen. In de overige uren betaal je dan het normaaltarief. Dat heet een dubbel profiel. Wil je weten hoe laat de daluren 's avonds ingaan? Kijk dan even op de website van je netbeheerder. De meeste netbeheerders hanteren daluren van 23.00 uur tot 7.00 uur.

Zoek je netbeheerder

Wat is daltarief (nachttarief)?

Hoe kan ik mijn profiel wijzigen?

Bespaar op je verbruik, verlaag je kosten

Je kunt besparen op je energiekosten door de goedkoopste leverancier te kiezen. Echter zijn de verschillen maar klein. Het grootste deel van je energiekosten bestaat namelijk uit netbeheerkosten en overheidsheffingen. Op die kosten heeft een energieleverancier geen invloed. Energieleveranciers innen deze kosten namens de netbeheerder en de overheid en dragen deze direct af. Slimmer is dus om te besparen op je verbruik. En de Oxxio App helpt je daarbij!

Lees meer over de Oxxio App