Internetsnelheid en glasvezelsnelheid

Internetten, dat wil je natuurlijk supersnel! Benieuwd hoe snel je internet in huis nu is? Doe dan de Oxxio speedtest. Je weet dan direct de up- en downloadsnelheid van je internet. En of je het maximale uit je internetverbinding haalt.

Tip: sluit je computer altijd aan met een internetkabel op het modem én gebruik Chrome of Firefox als browser voor een betrouwbaar resultaat. Wifi wordt namelijk beïnvloed door factoren van buitenaf. En dit kan nadelig zijn voor het meten van je internetsnelheid.

Internetsnelheid en glasvezelsnelheid

Minder snel internet in huis dan verwacht

Is je internet in huis minder snel dan verwacht? Dan kan dit, afhankelijk van je situatie of locatie, verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben we een aantal belangrijke factoren voor je op een rij gezet.

Mogelijke oorzaken in de woning

De manier waarop je je internet in huis aansluit, bepaalt mede de maximale internetsnelheid. Als je bijvoorbeeld je modem niet direct op de hoofdaansluiting (het zogenaamde ISRA-punt) aansluit, zal je nooit een optimale internetsnelheid halen.

Punt waar de telefoonlijn het huis binnenkomt (alleen in geval van DSL)

Sluit je modem direct aan op het punt waar de telefoonlijn je huis binnenkomt, om zo de maximale internetsnelheid te halen. Hoe meer kabels je gebruikt en hoe langer de kabels zijn, hoe lager je internetsnelheid is. Gebruik een zo kort mogelijke kabel bij de hoofdaansluiting. Heb je een ISRA-punt én een wandcontactdoos? Sluit je modem dan aan op het ISRA-punt.

Locatie van het modem

Het signaal van de wifi kan in huis worden verstoord door de locatie van je modem. Zo heeft de modem vrijstaand – bijvoorbeeld op een niet afgesloten plank - het beste signaal. Hang de daarnaast modem zo hoog mogelijk op. En zet eventuele storende apparaten, zoals magnetrons en babyfoons niet in de buurt van je modem.

Via de kabel is altijd sneller dan draadloos

Verbind je het modem met de hoofdaansluiting, dan kun je dat het beste doen met een korte kabel van ongeveer 30 cm. Deze zit meestal in je meterkast, maar soms ook in je woonkamer of kelder. Bekabeld is altijd sneller dan draadloos. Sluit bij voorkeur je laptop of computer met een kabel aan op je modem. Een verbinding met een ethernetkabel is namelijk altijd sneller en stabieler dan een draadloze wifiverbinding.

Gebruik de juiste kabels

Bij slechte of verkeerde kabels is je internetsnelheid niet optimaal. Gebruik alleen cat5e of cat6 ethernetkabels en géén platte kabels. Alleen deze kabels kunnen hoge snelheden aan. De ethernetkabels worden meegeleverd in het installatiepakket van Oxxio. Gebruik zo min mogelijk koppelingen. Vooral in bestaande bekabeling zitten nog wel eens koppelingen. Die kun je beter weghalen, want elke extra koppeling beïnvloedt je snelheid.

Zorg voor de juiste computerinstellingen

Als je een computer of laptop aansluit met een netwerkkabel, haalt deze in principe de maximale internetsnelheid van je abonnement. Een uitzondering hierop zijn oudere laptops en pc’s. Hiermee haal je niet altijd de maximale snelheid. Ook de juiste instellingen van je computer en netwerkkaart verhogen de snelheid enorm. En het is belangrijk om virussen en andere kwaadaardige programma’s buiten de deur te houden.

Het aantal aangesloten apparaten

Bij gewoon surf- of kijkgedrag kun je thuis gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk internetten of tv kijken. Download je erg grote bestanden of kijk je tegelijk met meerdere mensen televisie of andere online videofilms? Dan is het mogelijk dat je internetsnelheid slechter wordt. Dit komt omdat een van deze activiteiten dan alle snelheid (dit noemen we bandbreedte) gebruikt, waardoor er minder overblijft voor de andere activiteiten. Dit kan vooral gebeuren bij abonnementen van 8 Mb/s tot 20 Mb/s.

Haalt je computer updates binnen, dan legt dit ook tijdelijk beslag op je beschikbare bandbreedte. Windows-programmatuur zoekt regelmatig automatisch naar nieuwe updates en haalt deze binnen via het internet.

Interactieve TV en Bellen

Naast het gebruik van meerdere computers of tablets, heeft ook Interactieve Televisie invloed op de snelheid van je internet. Interactieve TV en Bellen hebben namelijk altijd voorrang op het overige internetverkeer, zoals downloads.

Natuurlijk moet de gevraagde bandbreedte van TV zo min mogelijk ten koste gaan van de snelheid die jij als klant afneemt. Dit gebeurt door, indien mogelijk, de snelheid van je internetverbinding altijd op de maximaal haalbare technische bandbreedte te zetten tijdens het TV kijken. Bij DSL is dit maximum voornamelijk afhankelijk van de afstand van je huis tot de wijkcentrale.

Heb je alleen internet, dan krijg je gewoon de snelheid krijgt die past bij je gekozen Oxxio-pakket. De bandbreedte die TV nodig heeft gaat zoveel mogelijk ten koste van de bandbreedte die je over hebt tussen je maximaal haalbare technische snelheid en de snelheid die past bij je pakket. Pas als er te weinig snelheid over is, gaat de bandbreedte van televisie ten koste van de bandbreedte van internet en kun je dus een lagere internetsnelheid ervaren dan je gewend bent.

Mogelijke oorzaken buiten de woning

Buiten de woning zijn er twee factoren van invloed op de maximale internetsnelheid die je haalt: de afstand tot de wijkcentrale en de internettechniek die beschikbaar is op je adres.

Afstand tot de wijkcentrale

Bij DSL heeft de afstand tot de wijkcentrale invloed op je internetsnelheid. Om de afstand tot je wijkcentrale zo kort mogelijk te maken (400-800 meter) bevinden zich meerdere kleine wijkcentrales in bepaalde wijken.

Maximale snelheid DSL

Met VDSL haal je een internetsnelheid tot 50Mbit/s en een uploadsnelheid van 10 Mbit/s als je binnen 1200 meter van de wijkcentrale woont. De maximale snelheid van ADSL is 20 Mbit/s.

Afstand tot de wijkcentrale bij Glasvezel

Bij glasvezel maakt het niet uit hoe ver je van de wijkcentrale woont, omdat lichtsignalen met een snelle laserstraal door de dunne glasvezel worden gestuurd.

Maximale internetsnelheid Glasvezel

Glasvezel is de snelste internetverbinding (maximaal 500 Mbit/s) maar is (nog) niet op ieder adres beschikbaar. KPN is voortdurend bezig om meer locaties te verbinden met sneller internet. Op dit moment rolt KPN zowel glasvezel als DSL uit in veel delen van Nederland. Nu al is voor meer dan 70% van de huishoudens een snelheid mogelijk van 40 Mbit/s of hoger.

Check het aanbod op je adres.

De drukte op het internet

De internetsnelheid die je ervaart zal altijd verschillen gedurende de dag. Dit komt omdat de drukte op het wereldwijde internet voortdurend verandert. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt soms overbelast zijn of maar een bepaalde snelheid toelaten, waardoor je mogelijk minder snel surft.

Overige externe factoren die bepalend kunnen zijn voor de snelheid van de internetverbinding zijn de capaciteit van het binnenlandse netwerk en de internationale bandbreedte.


Dit kun je verwachten van je internetsnelheid

Type snelheid Uitleg Meten

Geadverteerde download- en uploadsnelheid

De maximale tot internetsnelheid zoals gecommuniceerd op o.a. Oxxio.nl behorende bij het gekozen pakket

De geadverteerde snelheid is de snelheid die hoort bij je pakket, eventueel beperkt door de maximale snelheid op een adres. Je meet deze snelheid dus op dezelfde manier als de maximale snelheid.

Maximale download- en uploadsnelheid

De maximale internetsnelheid op basis van de technische mogelijkheden op een adres eventueel beperkt door de snelheid opgenomen in het contract van de afgenomen dienst

90% van de maximale snelheid moet tenminste in 1 van de 10 uitgevoerde metingen gemeten worden

Normaliter beschikbare download- en uploadsnelheid

Hoger dan 85% van de maximale download- en uploadsnelheid

De normaliter gemeten snelheid moet in 8 van de 10 metingen gehaald worden

Minimale download- en uploadsnelheid

Hoger dan 75% van de maximale download- en uploadsnelheid

De minimale snelheid moet in alle metingen beschikbaar zijn


De invloed van televisie en bellen op de internetsnelheid

Bij Oxxio maak je gebruik van het KPN-netwerk. In dit netwerk deel je je aansluiting tussen je huis en de wijkcentrale niet met andere klanten. KPN zet de maximaal beschikbare bandbreedte op je aansluiting in om het verkeer van alle diensten te transporteren. De maximale internetsnelheid wordt beperkt door je contract of de maximaal beschikbare bandbreedte op je aansluiting.

Als de maximaal beschikbare bandbreedte is bereikt, kan het betekenen dat bellen of televisiekijken ten koste gaat van de internetsnelheid. Het gaat hierbij om het ontvangen van tv-signalen. Ook als het televisietoestel niet aan staat, maar de tv-ontvanger wel, wordt het tv-signaal verstuurd naar de tv-ontvanger en kan dit ten koste gaan van de internetsnelheid. Dit hangt af van de beschikbare bandbreedte op de verbinding, de maximale snelheid van je internet pakket en hoeveel tv-signalen verstuurd worden. Zonder dit “Quality of Service”-mechanisme kan bellen en televisie merkbaar in kwaliteit verslechteren wanneer er tegelijkertijd een grote download plaatsvindt. Het kijken van televisie heeft dus invloed op de internetsnelheid, dit kan oplopen tot 4mbit (SD) 8mbit (HD) of 20mbit (4K) per tv-ontvanger die aanstaat.