Wat is een ISRA-punt of FTU?

Internet kan op verschillende manier je woning binnenkomen. Hiervoor zijn een aantal soorten verbindingen mogelijk. Hieronder leggen we je uit wat de verschillen zijn, en waarom je een ISRA-punt of FTU nodig hebt om internet te kunnen ontvangen.

Image

Soorten ISRA-punten of FTU’s

De volgende verbindingen zijn mogelijk als ISRA-punt of FTU:

  • Page 1 Copy DSL-verbinding, via een koperen telefoonlijn
  • Page 1 Copy Glasvezelverbinding, via het glasvezelnetwerk
  • Page 1 Copy Kabelverbinding, via een coaxkabel (oorspronkelijk aangelegd voor kabel-TV). Aanbieder Ziggo maakt hier bijvoorbeeld gebruik van.

Oxxio biedt zowel internet via een DSL-verbinding als via een glasvezelverbinding. Dit laatste kan alleen als er ook een glasvezelaansluting in je woning zit.


ISRA-punt

Krijg je op dit moment je internet via een DSL-aansluiting in je woning? Dan komt het internetsignaal je woning binnen via het zogenaamde ISRA-punt, ook wel koperaansluiting genoemd. De letters ISRA staan voor Infra Structuur Rand Apparatuur.


FTU

Heb je thuis een glasvezelverbinding? Dan is er in je woning een FTU aanwezig. FTU staat voor Fiber Termination Unit. Op deze FTU sluit de monteur het glasvezelkastje (NTU) aan, waar vervolgens weer je Oxxio-installatiepakket op aangesloten kan worden.

Zonder een ISRA-punt of FTU kun je geen internet ontvangen. Maar don’t worry! Gelukkig is in (bijna) iedere woning een ISRA-punt, of anders een aansluitpunt voor glasvezel (FTU), aanwezig.


Waar vind ik het ISRA-punt of FTU?

Meestal zit het ISRA-punt in je meterkast, kruipruimte, gang of woonkamer. Kan je het ISRA-punt niet vinden? Dan wordt dat zoeken in alle hoeken! Kijk voor de zekerheid ook even in huis naar het punt, die zich het dichtste bij de straat bevindt. Dit kan bijvoorbeeld ook onder een van je vensterbanken zijn. De FTU en het glasvezelkastje (NTU) kun je meestal in de meterkast of woonkamer vinden.


Hoe ziet een ISRA-punt eruit?

Een ISRA-punt kan er verschillend uitzien. Hieronder hebben we de meest voorkomende situaties neergezet. Zo kun je in één oogopslag zien wat voor jou van toepassing is.

Situatie A: Ministekker

Ministekker

Situatie B: Vaste kabelaansluiting

Vaste kabelaansluiting

Situatie C: Hoofdstopcontact

Hoofdstopcontact

Hoe ziet een FTU eruit?

Sinds 2016 wordt in nieuwbouwgebieden een nieuwe FTU geleverd. Op deze nieuwe FTU past geen standaard glasvezelkastje, daarom wordt er tijdelijk een speciale verbinding tussen geplaatst. Bekijk de nieuwe FTU hier:

Image

Ik heb mijn aansluitpunt (ISRA of FTU) gevonden. Hoe weet ik of ‘ie werkt?

Goed nieuws, je hebt je aansluitpunt gevonden! De installatie fix je dan gemakkelijk zelf. Stekkertje hier, draadje daar en binnen no-time ben je aangesloten!

Heb je gekozen voor installatie door één van onze monteurs, dan controleren zij op dat moment meteen of je aansluitpunt helemaal in orde is. Is je aansluitpunt beschadigd of incompleet? Dan kan de monteur de installatie op dat moment niet voor je afronden. We kunnen voor jou dan wel een monteur van KPN inschakelen om het aansluitpunt te herstellen. Hieraan zijn mogelijk kosten verbonden.


Ik heb geen aansluitpunt (ISRA of FTU) in mijn woning. Wat nu?

Heb je overal in je woning gezocht, maar kun je geen ISRA-punt of FTU vinden? Dan is het goed mogelijk dat je aansluitpunt is weggewerkt, bijvoorbeeld achter stucwerk in de muur. Is er echt geen ISRA-punt, FTU of bijbehorende invoerkabel (om een ISRA-punt op te monteren) in je woning aanwezig? Dan kan hiervoor een monteur van KPN worden ingeschakeld.

Je kunt in dit geval het beste even contact opnemen met de service crew. Let op, mogelijk zijn aan de (vervolg)werkzaamheden door KPN wel kosten verbonden.